28-6-2019: Een vervelende ontdekking over de kittens van Jolie

Het gaat gelukkig prima met de kittens van Britt en Jolie. De oudste kittens lijken weinig last te hebben van de 2e vaccinatie. Nog een week  te gaan, dan verhuizen Jude en Pepper naar hun nieuwe huis.

Op dinsdag 25 juni jl. werd ik door de fokker/eigenaar van Niels av Froskeland in kennis gesteld dat zij een DNA test had laten uitvoeren voor Niels. Zij twijfelde namelijk of hij wel de vader was van de kittens van Jolie, omdat Niels verder alleen tabby (gestreept, gemarmerd) kittens heeft gegeven. De kittens van Jolie zijn alle 3 effen. Uit deze test is inderdaad naar voren gekomen dat Niels geen tabby draagt, hij is zoals dat officieel heet homozygoot voor agouti. Dit betekent dat hij niet de vader kan zijn van Emerson, Lake en Palmer. Ik vermoed dat Jolie, voordat zij werd opgehaald om door Niels gedekt te worden, al was gedekt door 1 van mijn eigen katers. De grootste kanshebber is Yari, omdat zijn Suprelorin wellicht toch al uitgewerkt was. Om erachter te komen of Yari daadwerkelijk de vader is van de kittens wordt een vaderschapstest gedaan.

Ik vind het erg jammer dat de fokker van Niels ervoor heeft gekozen de test te doen zonder mij dit vooraf te melden. Zij heeft dit besluit genomen nadat eind mei een nestje werd geboren waarvan Niels eveneens de vader is en waarin ook uitsluitend tabby kittens werden geboren. Ook het nestje dat Jolie en Niels vorig jaar kregen bestond uitsluitend uit tabby kittens.
Ik had het fatsoenlijker gevonden als ik was geïnformeerd op het moment dat het besluit werd genomen om deze test te doen en als de fokker mij eerder had laten weten te twijfelen of haar kater wel de vader van de kittens was. Maar de fokker heeft ervoor gekozen dit niet te doen en mij onvoorbereid met deze informatie te confronteren. Kennelijk was zij van mening dat zij goede redenen had om voor deze aanpak te kiezen. Jammer, maar het is zoals het is.

Als blijkt dat Yari inderdaad de vader is van de kittens van Jolie dan betekent dit dat zij een hoog inteeltpercentage hebben. Jolie is namelijk het nichtje van Yari. Dit is uiteraard niet wat je als fokker moet willen, maar helaas gebeuren dit soort dingen soms. Ik verbleef in het buitenland op het moment dat Jolie krols werd, wat niet wegneemt dat het laten dekken van mijn poezen en het voorkomen van ongewenste combinaties te allen tijde mijn verantworodelijkheid is. 

Zodra duidelijk is wie de vader is van Emerson, Lake en Palmer wordt dit uiteraard op de website vermeld. 

© 2012 - 2019 cattery Jarinina
Voor alle foto's op deze website geldt: Alle rechten voorbehouden / All rights reserved.
Foto's gemaakt door Ankie Ottevanger en Petra van Wijk Fotografie