25-03-2017: Het afspenen is begonnen

Sinds de afgelopen week ben ik begonnen de kittens af te spenen. Directe aanleiding was dat Harry geen flesje meer wilde. Hij vertikte het domweg om nog melk te drinken. Afgelopen dinsdag ben ik met hem bij de dierenarts geweest voor een spuitje onderhuids vocht. Dat hielp even, maar weer een dag later wilde hij opnieuw niet drinken. Dus toen heb ik het vers vlees maar uit de vriezer gehaald, een papje gemaakt van vlees met kittenmelk en ja hoor, meneer at als een bootwerker. Hij niet alleen, er waren er meer die het vlees konden waarderen. Zoals gebruikelijk is het wel weer een geknoei, want in het begin gaat er meer naast dan in het bekje. Gelukkig vindt mama Gitta het vlees ook lekker dus ze poetst maar al te graag haar kroost na de maaltijd. en als zij het niet doet dan is daar oma Nina die, geheel belangeloos uiteraard, een handje helpt met het schoonwassen van de snoetjes. Kleine Valvera spant de kroon, zij eet inmiddels ook mee uit het bakje natvoer van mama Gitta. Die staat dat eerst wat verbaasd aan te kijken, om vervolgens lichtelijk verontwaardigd haar poot in het bakje te steken om toch nog wat van haar voer te kunnen bemachtigen.

Qua gewicht gaat het redelijk met de kleintjes. Het zijn over het algemeen geen vetzakken, maar gezien het feit dat ze nauwelijks moedermelk hebben gehad de afgelopen weken ben ik niet ontevreden over hun ontwikkeling. Mama Gitta heeft het in het rennetje prima naar haar zin. Het bevalt haar beter dan de halfslachtige poging die ik de dag voor de verhuizing ondernam om haar mee naar beneden te nemen. Ze was het er niet mee eens toen ik haar doos naar de woonkamer verhuisde. Ze vertrok met een kleintje in haar bek naar boven, waar ze hem demonstratief op het bed neerlegde. Toen ik hem terughaalde, herhaalde ze dat ritueel met een ander kitten. Dat was dus niet zo geslaagd. Dus de doos maar weer boven gezet, en de volgende dag in de slaapkamer van konijnenhekjes een kittenspeeltuin gemaakt. En dat was wel naar de zin van mamapoes, die nu breeduit met haar kleintjes kan liggen. In de doos ging dat echt niet meer omdat die daar gewoon te klein voor was.

De andere katten bekijken Gitta en haar kroost met argusogen. Jenna komt pertinent niet boven. Odin blaast zodra hij Gitta beneden ontwaart. Oskar gaat nog wel naar boven maar vermijdt angstvallig de slaapkamer. Alleen de twee jonge meiden vinden de kleintjes wel leuk. Heidi helpt een beetje met poetsen, Ella zit het gefriemel van een afstandje aan te kijken. Ik vrees dat als ze over een week of twee naar beneden verhuizen, er weer een paar katten voor minstens twee maanden naar boven vertrekken. Vervelend, maar het is niet anders. 

© 2012 - 2019 cattery Jarinina
Voor alle foto's op deze website geldt: Alle rechten voorbehouden / All rights reserved.
Foto's gemaakt door Ankie Ottevanger en Petra van Wijk Fotografie