Over cattery Jarinina

Even voorstellen: Ankie Ottevanger (1968), butler van cattery Jarinina, sinds april 2013 gevestigd in Arkel, voorheen woonden we in Gorinchem. De reden van de verhuizing was dat een grote zonnige tuin toch wel een stuk prettiger is dan een balkon :-)

Sinds ik zelfstandig woon deel ik mijn huis met katten. De eerste vier die hier kwamen wonen, haalde ik uit het asiel. Inmiddels zijn helaas ook al katten overleden, maar gelukkig hebben ze allemaal in redelijk goede gezondheid een hoge leeftijd bereikt. Ik heb nu nog 1 asielpoes, dat is Jonna, geboren in 2005.

Nadat Jari overleed, bedacht ik dat ik graag een Noorse Boskat wilde. Ik vond ze prachtig, vooral de katers, lekker stoer. Toen cattery Boralbia's, destijds gevestigd in Schagen, een nestje had, was het idee om daar een katertje van te bespreken. Maar het werd geen katertje, het werd een poesje, Nina.

Het idee voor de cattery is ontstaan toen Nina een poosje bij me woonde.
Het leek me erg leuk wanneer Nina een keer een nestje kittens zou krijgen en ja, daar hoort dan een cattery en catterynaam bij.

De naam Jarinina heb ik als catterynaam gekozen omdat ik per sé een naam wilde waar Jari in voorkwam, ter nagedachtenis aan mijn zwarte kater (zie de Memories pagina voor zijn verhaal). Daarnaast zou Nina de moeder worden van eventuele kittens, dus leek het me logisch dat het dan "Jarinina" zou worden. En gelukkig was die naam nog beschikbaar.

Voordat de plannen voor een nestje van Nina vastere vormen begonnen te krijgen, heb ik alles gelezen wat ik kon vinden aan informatie en ik ben te rade gegaan bij mensen die al ervaring hadden met fokken.

Nina kreeg haar eerste nestje in maart 2008. En ook al ging niet alles vlekkeloos, de verslaving was een feit. Mijn limiet was altijd drie katten en die had ik toen Björn, zoon van Nina, hier is blijven wonen. Maar niets is zo veranderlijk als een mens, en dus is uit Nina's tweede nestje ook een kitten hier gebleven, Gitta. En in 2011 kwam er een nieuw poesje: Kirsti. In 2012 werd Jarinina uitgebreid met de komst van Oskar, en uit Nina's vierde nestje bleef Yari. Dat laatste was niet de bedoeling, maar door omstandigheden is het zo gelopen en ik ben blij dat hij is gebleven.

In 2012 diende zich ook een volgende generatie aan: Gitta werd voor het eerst moeder. Ze kreeg zes kittens, vijf katers en 1 poesje. En tja, dat ene poesje moest natuurlijk blijven. Met de komst van Jolie stond de teller op acht katten. In 2014 beviel Kirsti van haar eerste nest. Een totaal andere lijn dan Nina en haar nakomelingen, dus ook uit dit nest bleef een poesje. Jayne is de negende kat van de Jarinina Clan.

Sinds oktober 2014 heeft een tiende bewoner haar intrede gedaan: Jenna av Froskeland. Jenna werd geboren bij Maureen en Dick van cattery av Froskeland. Ze kon daar eigenlijk niet blijven omdat er al veel open poezen waren uit dezelfde lijnen. Dus besloten we dat Jenna hier kwam wonen. Vicky, poesje uit het tweede nest van Gitta, verhuisde naar Dordrecht. Jenna was binnen een week gewend en ondanks dat ze een volwassen dame was van ruim een jaar oud werd ze moeiteloos geaccepteerd.

En wat iedereen zegt is waar: zo lang je bepaalde grenzen maar in acht neemt, kan er altijd nog wel eentje bij. Dus nee, ik heb geen maximum aantal katten meer. Er wonen hier geen andere mensen, de katten mogen bijna overal komen, dus er is ruimte genoeg.

Ik ben lid van de Nederlandse Katten Fokkers Vereniging (NKFV) en donateur van de bij hen aangesloten Stichting Vrienden van de Noorse Boskat

Zie de pagina Weblinks voor meer informatie.